Ildi Fitness

Táplálkozástan sorozat- ZSÍROK

2012.02.26. 00:00 - Blog

A zsírok a kis- és közepes intenzitású gyakorlatok elvégzéséhez szükséges energia legfontosabb forrásai. A zsírok a szervezet legsűrítettebb energiaforrásai, és szinte 2-szer több kalóriával látják el a testet, mint a szénhidrátok, vagy a fehérjék.

Ugyanakkor a zsírok biztosítják a sejtmembránok működéséhez szükséges zsírsavakat, a bőr valamint a hormonok működését, és a zsírban oldódó vitaminok szállítását.

A szervezetnek tehát zsírra is szüksége van, de mivel 400 g zsír 3500 kalóriát tárol, ezért figyelni kell, hogy az elfogyasztott mennyiség ne legyen több, mint amire a testnek szüksége van.

A zsírok is, mint az előző két tápcsoport, lebonthatók jó és rossz választásokra.

Azokat a zsírokat, amelyeknek a koleszterin-tartalma alacsony (HDL), de gazdagok fehérjékben, jó választásoknak tekinthetjük. Ezek lebontják a koleszterint a sejtekről, erekről, és visszaszállítják a májba, ahonnan majd távozik a szervezetből.

A magas koleszterin-tartalmú (LDL), és fehérjeszegény zsírokat rossz választásnak tartjuk. Ezek lebontását rendszeres mozgással, fogyással, és több jó zsír fogyasztásával lehet elérni.

Összefoglalva, látni lehet, hogy az egészséges táplálkozáshoz nem kell a szervezettől valamelyik tápanyagot elvonni, vagy mennyiséget növelni, hanem a három tápcsoport közötti egyensúly fenntartására kell törekedni. És persze fontos, hogy a szervezetbe bevitt táplálék mennyisége megfeleljen az adott személy életmódjának, szükségleteinek.

A zsiradékoknak alapvetően négy típusa van:

- telített zsírok

- transz zsírok

- az egyszeresen telítetlen zsírok

- a többszörösen telítetlen zsírok

Telített zsírok:

Nem tudják megkötni a savakat, ezért nem is védenek a savak ellen. Viszont pozitív hatásuk, hogy természetes formájukban a test képes őket energiatermelésre használni.

Ezek közül legtöbb állati eredetű . a húsban, tojásban, tejtermékben találhatók, valamint a kókusz és a pálmaolaj.

Ezekre a zsírokra nincs olyan nagy mennyiségben szüksége a szervezetnek (a napi zsiradék fogyasztás kb. 1/3-t érdemes ebből fedezni

Transzzsírok:

Ezek akkor jönnek létre, amikor a növényi olajhoz hidrogént adnak, hogy megszilárdítsák, így készül pl. a margarin. Gyártásuk során eltűnik az olaj jótékony hatása és egy nagyon egészségtelen, káros zsiradék jön létre. 

A transzzsírok emelik a koleszterinszintet, károsítják a keringési rendszert és növelik a degeneratív és az öregedéssel kapcsolatos betegségek kialakulását.

Egyszeresen telítetlen zsírok:

Egyik legcsodálatosabb tulajdonságuk (amellett, hogy képesesek megszabadítani a testet a savaktól, és hogy remek energiaforrások), az hogy nagyon stabilak, ez a legjobb választás a főzéshez.

Ilyen a hidegen sajtol extra szűz  oliva olaj és az avokádó olaj.

  Többszörösen telítetlen zsírok:

A legjobb zsiradékok, ugyanis képesek megkötni a savakat és segítenek csökkenteni a szervezet koleszterin szintjét. Csökkentik az elhízás, cukorbetegség és szívinfarktus kockázatát, hozzájárulnak az ízületi bántalmak rendeződéséhez.

A többszörösen telítetlen zsírok között létezik olyan fajta, amely a test számára létfontosságú, ugyanakkor a szervezet maga nem képes előállítani.

Ezek az omega 3 és omega 6 zsírsavak.

Megtalálhatóak a halolajban és különböző magvak (dió, tökmag, len, kender szezám) olajában.

Ezek az olajok nagyon fontosak a lúgosító életmódban, de csak a hidegen sajtolt és nem a hőkezelt változatuk.

 Sütésre főzésre nem alkalmasak mert átalakulnak transz zsírrá.


 

Gyere és kövess a facen

Zenei mixek

Saját készítésű mixek, melyeket különös odafigyeléssel válogattam ki. Aerobik órákon tesztelve

Meghallgatom
Nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a mozgásban gazdag életmód kialakításához nem feltétlenül kell edzőterembe járni.
Sokan unalmasnak találják a konditermi edzéseket, nevetségesnek és haszontalannak az aerobik órákat. Tőlük nem várható el, hogy
a mindennapi testmozgást négy fal közé zárva valósítsák meg. Számos alternatívája létezik az edzések rendszeres kialakításának.

aerobic - fitness - aerobik - személyi edző
Kérem várjon....
Kérem várjon
Szeretnél lelkiismeret-furdalás nélkül nassolni? Ez a NASI GYŰTEMÉNY megoldást jelent számodra! Most kérem INGYEN