MINTAÉTREND 26. nap
REGGELI
1 db fitt zsemle, benne zsírszegény sajt, csirkemell sonka, medvehagyma
Hozzávalók a zsemléhez:
30 dkg Graham liszt
10 dkg durum liszt
10 dkg lenmagliszt
5 ek magkeverék
2 ek hidegen sajtolt étolaj
320 ml víz
1,5 mk só
1 mk nádcukor
8g friss élesztő
A nádcukros langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt. A szobahőmérsékletű háromféle lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a sót. A felfuttatott élesztőt hozzáöntjük a liszthez és összekeverjük az összetevőket. A zsemlemasszát lisztezett deszkára borítjuk. A tésztát addig gyúrjuk, amíg már nem ragad a kezünkre (5-10 perc) és szép sima felületű cipót kapunk. Ha még ragad, szórjunk a zsemle tésztájára egy kis lisztet. A zsemlét kb. 50-60 percig kelesztjük. Ha megkelt, a tésztát átgyúrjuk még egyszer, majd hengert formázunk belőle. A tésztát 10 részre vágjuk és zsemléket formázunk belőle, tetejüket tetszés szerint bevagdossuk. A zsemlék tetejét megkenjük rizstejjel és megszúrjuk magokkal. A zsemléket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és letakarva hagyjuk még 15-20 percig kelni. Közben a sütőt előmelegítjük 190 fokra, majd a zsemléket 35-40 perc alatt megsütjük.
TÍZÓRAI
1 db körte + 1 kis marék mandula
EBÉD
Csicseriborsó fasírt (falafel) héjában főtt édesburgonyával
Hozzávalók
30 dkg száraz csicseriborsó
1 tk pirospaprika
1 tk őrölt koriander
1 tk római kömény
3 gerezd fokhagyma
1/4 vöröshagyma
1 kis csokor petrezselyem
1 ek durum liszt
Só, bors ízlés szerint
kókuszzsír a sütéshez
Az éjszakára beáztatott csicseriborsót leszűrjük, hozzáadjuk a fokhagymát, vöröshagymát, petrezselymet, a fűszereket és a lisztet, és összeturmixoljuk. Fél órát állni hagyjuk. Golyókat formázunk a masszából, és forró kókuszzsírban aranybarnára sütjük.
Eközben az édesburgonyát egészben, héjában megfőzzük.
UZSONNA
Diétás csokis muffin
Hozzávalók:
18 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
6 dkg zabpehelyliszt
10-12 dkg eritrit
2 púpozott ek jó minőségű kakaópor
4 kocka étcsokoládé apróra vágva (min. 85 %-os kakaótartalommal)
1 púpozott mk szódabikarbóna
5 ek olívaolaj
csipet só
fahéj
2 ek citromlé
kb. 3 dl víz
12 szem meggy
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és készíts elő egy muffin sütőformát. Ha nincs muffin papírod, akkor kend ki a formát. Keverd össze a liszteket, a cukrot, a kakaóport, a csokit, a fahéjat, a szódabikarbónát. Majd az egészet keverd el a citromlével elkevert vízzel. Töltsd a csokis muffin tésztáját a muffin sütőformába és tegyél mindegyik muffinba egy szem meggyet. Mirelit meggy is jó hozzá. Tedd be a csokis muffint az előmelegített sütőbe és süsd 180 fokon kb. 22-25 percig. Ellenőrizd tűpróbával, hogy átsült-e.
VACSORA
Avokádós csirkesaláta
Hozzávalók:
250 g csirkemell filé
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
150 g mozzarella
1 gerezd fokhagyma
1 közepes db avokádó
fél citromból nyert citromlé
6 ek olívaolaj
2 ek balzsamecet
1 ek natúr joghurt
10 g póréhagyma
10 g parmezán sajt
A csirkemellet kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd serpenyőben néhány perc alatt megsütjük. Salátás tálba tesszük, hagyjuk hűlni. Hozzáöntjük a felkockázott mozzarellát.
A fokhagymát, avokádót megpucoljuk, utóbbi magját eltávolítjuk, és félbevágjuk. Egyik felét felkockázzuk, és meglocsoljuk citromlével, a csirkéhez és a mozzarellához adjuk. A másik felét villával összenyomkodjuk. A fokhagymát összenyomjuk, felaprítjuk.
Az öntethez a pépes avokádót és a felaprított fokhagymát összerázzuk az olívaolajjal, balzsamecettel, joghurttal, maradék citromlével, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Az öntetet a salátára locsoljuk.
A saláta tetejét megszórjuk vékonyra karikázott póréhagymával, 1-2 kanál parmezánnal.