MINTAÉTREND 8. nap
REGGELI
Diós almás zabkása
Kb 3-4 evőkanál zabpehelyre ráöntöd a forró tejet/rizstejet/mandulatejet, legrosszabb esetben vizet, és belekockázod az almát, beletördeled a kis maréknyi diót
TÍZÓRAI
Krémtúró mazsolával
Zsírszegény túróból (kb 50 g) vanília aromával és xilittel, eritrittel vagy steviaval édesíted. Ha nem szereted a mazsolát, tehetsz bele aszalt áfonyát is vagy goji bogyót.
EBÉD
Citromos-fokhagymás csirke édesburgonya-pürével
Hozzávalók:
1 kg csirke felsőcomb, 10 részre vágva
1 fej fokhagyma, gerezdjeire szedve
2 alaposan megmosott citrom, nyolcba vágva
1 szűk marék friss vagy szárított kakukkfű
3 evőkanál olívaolaj
1 dl fehérbor
bors
só
A körethez:
1 kg édesburgonya
5 evőkanál kókuszzsír
1 dl zsírszegény tejszín
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra (gázsütőnél 3-as fokozat). Tegyük a csirkecomb filéket egy magas falú tepsibe a fokhagymával, a citrommal és a kakukkfűvel együtt (a leveleket egyszerűen húzzuk le a száráról, és egy keveset tegyünk félre a tálaláshoz).
2. Locsoljuk meg az olajjal, a kezünkkel jó alaposan forgassuk össze, majd rendezzünk el mindent egyenletesen a tepsibe.
3. Locsoljuk meg a fehérborral, őröljünk rá frissen egy kis borsot, sózzuk meg, fedjük le szorosan alufóliával, és tegyük a sütőbe 2 órára, hogy a lassú tűz jól kihozza és összeérlelje az ízeket.
4. Ezután vegyük le a fóliát, tekerjük fel a sütőt 200 °C-ra grillezőre, és süssük gyönyörű aranybarnára és csodálatosan ropogósra.
5. Az édesburgonyát mossuk meg, és sütőben süssük puhára kb. 20 perc alatt. Kicsit hűlt, majd a héját szedjük le, a belsejét törjük össze a kókuszzsírral egy burgonyatörővel. Ezután szitán törjük át, hogy sima, krémes állagú legyen a püré,sózzuk meg. Kevés zsírszegény tejszínnel dúsítsuk, de ez el is maradhat.
UZSONNA
Két szelet abonett sovány sajttal, ruccolával, paradicsommal
VACSORA
Almás tonhal saláta kefires öntettel
Hozzávalók:
jégsaláta 100 g
kefir 80 g
alma 60 g
tonhal filé 50 g
retek 35 g
kígyóuborka 40 g
citrom 25 g
só
feketebors
petrezselyem zöld
Az olajas tonhalat jól lecsepegtetjük, majd meglocsoljuk citrommal és borssal. A salátához való alapanyagokat megtisztítjuk és összedaraboljuk. A tépett jégsaláta alapra halmozzuk és rászórjuk a tonhalat is. Tálalásnál petrezselymes kefirrel locsolva kínáljuk.