Ildi Fitness

SZÁLKÁSÍTÁS- EDZÉSSEL VAGY DIÉTÁVAL?

2017.05.16. 14:14 - Blog

Az egyik leggyakoribb kérés, amivel főleg a lányok megtalálnak az edzés során, hogy ne csináljak nekik túl nagy izmokat, inkább szép szálkás legyen a testük.

Már maga ez a szó, hogy "szálkásítás" nekem nem annyira tetszik, mert mindig a halak jutnak eszembe róla.
A lényegen azonban nem változtat: szép, definiált, ám kicsi izmokat szeretnének. Ne legyen vastag a karjuk, ne legyen túl nagy a válluk, ám ami ennél is fontosabb, szépen körvonalazódjon minden idomuk.

Volt idő, hogy a szálkásítást egy bizonyos edzésmódszerhez kötötték, amiről szerintem Te is hallottál már: kis súly-magas ismétlésszám.  Azt nem mondom, hogy a módszer elavult, hiszen a nagyon kezdőknek érdemes így elkezdeni az edzéseket, hogy ne terheljék túl az izmaikat. Viszont a szálkásításra tökéletesen alkalmatlan.


Mi történik ilyenkor?

Egy kicsit ellentmondásos folyamat megy végbe az ilyen edzés során, ugyanis az edzés volumene növekszik ( egy edzésen belül elvégzett munka mennyisége), ugyanakkor a kalóriafelhasználás kisebb lesz, mint egy nagy súlyokkal végzett edzés esetén. Ami még érdekesebb, hogy ez igaz az edzés alatti, valamint edzés utáni időszakra egyaránt.

Azzal, hogy kisebb súlyokat használsz, a tested izmot fog veszíteni. A magyarázat pedig egészen logikus: a szervezeted nem fog fenntartani olyan izmokat, olyan izomméreteket, amikre nincsen szüksége, amit nem használ. Alkalmazkodni fog az edzésmunkádhoz. "Kisebb súlyokat adsz? Akkor ehhez minek tartson fent sok-sok energia árán nagy mennyiségű szöveteket?

Ami ennél is fontosabb, és ezt már korábban megírtam, hogy minél kevesebb izom van rajtad, annál lassabb lesz az anyagcseréd, aminek köszönhetően a zsír%-od stagnálni fog, rosszabb esetben felfelé kúszik. Ez pedig ugye teljesen ellentmond a szálkásításnak.

Mi is tulajdonképpen a szálkásítás? Mitől lesz valakinek definiált, láthatóan szépen kidolgozott izomzata?

Nem foglak meglepni a válasszal: DIÉTA.

Hiába tolod le keményen az edzésket, ha utána az egészet elcseszed a kajálással. Ez azt fogja eredményezni, hogy az izomzatod szépen fejlődik, az izomtömeg növekszik, de a zsírréteg ott figyel rajta továbbra is. Mit fogsz Te ebből érzékelni? És milyen mondatokkal fogod bombázni az edződet?

  "Vastagodik a combom"
 "Elég vastag már a karom, most már karra ne eddzünk"
"Inkább csak saját testsúllyal végezzünk gyakorlatokat, ne használjunk súlyzókat"

Az izmok arra vannak, hogy dolgoztassuk őket, minél nagyobb terhelést adjunk nekik. Az izmokat fedő zsírréteget pedig szigorú kajálással tudod lepucolni, nem pedig a barbisúlyokkal. 

Gyere és kövess a facen

Zenei mixek

Saját készítésű mixek, melyeket különös odafigyeléssel válogattam ki. Aerobik órákon tesztelve

Meghallgatom
Nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a mozgásban gazdag életmód kialakításához nem feltétlenül kell edzőterembe járni.
Sokan unalmasnak találják a konditermi edzéseket, nevetségesnek és haszontalannak az aerobik órákat. Tőlük nem várható el, hogy
a mindennapi testmozgást négy fal közé zárva valósítsák meg. Számos alternatívája létezik az edzések rendszeres kialakításának.

aerobic - fitness - aerobik - személyi edző
Kérem várjon....
Kérem várjon
Szeretnél lelkiismeret-furdalás nélkül nassolni? Ez a NASI GYŰTEMÉNY megoldást jelent számodra! Most kérem INGYEN