Ildi Fitness

Mi is az a vízi-kefír?

2011.01.20. 00:00 - Blog

 

 Mielőtt bárki azt gondolná, hogy a vízi-kefír egy csodaszer, amely meghosszabbítja az életet, mi több, halhatatlanná tesz, szeretném eloszlatni ezt a tévhitet. A vízi-kefír, vagy más néven japán kristálygomba nem ambrózia, ugyanakkor számos jótékony hatással bír a szervezetre. De ne szaladjunk ennyire előre. Nézzük meg, hogy valójában mi fán terem ez az élőlény.

Feltételezhetően Mexikóból származik. 1899-ben ott találta meg és dokumentálta először M. Lutz. Európában az 1930-as évek eleje óta ismerik, és használják. A második világháború után eltűnt Európából. A 80-as évek végén került ismét a köztudatba, azóta pedig egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Népszerűsége nem csak gyógyító erejéből ered. Sokszor tapasztaljuk, hogy ami egészséges, az általában nem túl ízletes. Nos, a vízi- kefír kivételt jelent, ugyanis a megfelelő módon elkészítve nem hogy elviselhető, de rendkívül kellemes íz világgal rendelkezik.

 

Mit jelent a megfelelő elkészítési mód?

Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy a gomba fémmel nem érintkezhet, ezért az elkészítés során kizárólag műanyag vagy fa eszközöket és tárolóedényeket használjunk.  A gomba alapvető tápláléka a cukor és az aszalt gyümölcsök, ezért ezekből mindenképpen tankoljunk fel, mielőtt a tenyésztésbe belevágunk. A tenyészet elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükségünk:

 

-          1-2 liter langyos víz

-          kb. 20 gramm aszalt gyümölcs (pl. mazsola, füge, szilva)

-          1 citrom

-          1-3 evőkanál cukor (lehet barna, vagy nádcukor is)

-          műanyag szűrő

-          műanyag tölcsér

-          műanyag kanál

-          nem fémmel záródó műanyag, üveg, kerámia tárolóedény (legpraktikusabb a savanyúságokhoz használt dunsztosüveg)

 

Már tudjuk, mi minden szükséges egy alap tenyészethet.

Most nézzük meg lépésről lépésre, hogy mi a teendő, ha hozzájutunk első vízi-kefírünkhöz:

 

  • A gombákat folyó víz alatt átmossuk egy műanyag szitában, a felesleges aszalt gyümölcsöket eltávolítjuk.
  • A gombákat belerakjuk a dunsztos üvegbe, és felengedjük 1-2 liter langyos vízzel. Érdemes az arányokat úgy megválogatni, hogy a gombák az üveg egyharmadát vagy legfeljebb felét foglalják el, a többi részét a víz töltse ki teljesen.
  • Hozzáadjuk a cukrot, aszalt gyümölcsöket és a fél, esetleg egy egész citromot (attól függően, ki mennyire szereti a citromos ízt), majd megkeverjük.
  • Az üveg száját érdemes letakarni - ám nem hermetikusan lezárni - nehogy por, esetleg légy szálljon a tenyészetbe
  • Hagyjuk állni 2-3 napig szobahőmérsékletű helyiségben (közvetlen napfény, és hideg nem érheti). Mindennap keverjük meg műanyag- vagy fakanállal.
  • Elérkeztünk a szűrés napjához. Szedjük ki a citromot, és a levét facsarjuk a vízbe. Ezután eltávolíthatjuk az aszalt gyümölcsöket.
  • Műanyag szűrőn keresztül lezárható palackba töltjük a tenyészet vizét. A szitában megrekedt gombákat átmossuk langyos folyó víz alatt, amelyekre ismét a befőttes üveg, és egyéb hozzávalók várnak.
  • A szűrlet természetesen már érintkezhet fémmel. 3-5 napi tárolható hűtőszekrényben.

 

Milyen hatással van szervezetünkre, miben rejlik gyógyító ereje?

Minden ember szervezete más, így egységes tapasztalatról nem számolhatok be. A tapasztalatok annyiban egyeznek, hogy mindegyik pozitív az egészség megőrzése szempontjából. Volt, akinek nőgyógyászati problémáin segített. Voltak, akiknek az emésztésüket állította helyre. Egyeseknek megszüntette a migrént, megerősítette immunrendszerét.

Mennyit fogyaszthatunk a szűrletből?

Nincsen recept a mennyiségre vonatkozóan. Bármikor, bármennyit fogyaszthatunk belőle, nem lehet túladagolni, és mellékhatásai sincsenek. Egészséges ember esetében a napi egy liter az ideális. Betegeknek, dohányosoknak, diétázóknak akár napi több liter a javasolt adag.

Látható tehát, hogy sok féle egészségügyi problémát orvosolhatunk a japán kristálygombával, azonban nem helyettesíti a gyógyszereket, orvosi kezelést, és önmagában nem elegendő az egészséges életmód kialakításához.

 

Gyere és kövess a facen

Zenei mixek

Saját készítésű mixek, melyeket különös odafigyeléssel válogattam ki. Aerobik órákon tesztelve

Meghallgatom
Nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a mozgásban gazdag életmód kialakításához nem feltétlenül kell edzőterembe járni.
Sokan unalmasnak találják a konditermi edzéseket, nevetségesnek és haszontalannak az aerobik órákat. Tőlük nem várható el, hogy
a mindennapi testmozgást négy fal közé zárva valósítsák meg. Számos alternatívája létezik az edzések rendszeres kialakításának.

aerobic - fitness - aerobik - személyi edző
Kérem várjon....
Kérem várjon
Szeretnél lelkiismeret-furdalás nélkül nassolni? Ez a NASI GYŰTEMÉNY megoldást jelent számodra! Most kérem INGYEN