Ildi Fitness

Lúgosítás az egészség megőrzéséért

2011.05.02. 00:00 - Blog

Lúgosítás az egészség megőrzéséért

Manapság egyre többet hallani a sav-bázis egyensúly fenntartásának fontosságáról, a különböző lúgosító diéták elterjedéséről.

Mielőtt a kifejteném a lúgosítás jelentőségét, meg kell jegyezni, hogy a legnagyobb hangsúlyt az egészséges táplálkozás szabályainak betartására kell helyezni, és csak ezután alkalmazzuk a különböző lúgosító étrendeket, praktikákat.

Miért fontos odafigyelni az ételek, élelmiszerek kémhatására?

A válasz nagyon egyszerű: azért, mert a betegségekért, az általános rossz közérzetért szervezetünk túlsavasodása a felelős. Szokták mondani, hogy az vagy, amit megeszel. Így ha túlnyomó többségben savas ételeket viszünk be szervezetünkbe, az előbb utóbb elsavasodáshoz vezet.

Egy elsavasodott testben az egészséges sejtek elkezdenek felbomlani - a megváltozott környezet hatására -, és különféle baktériumok alakulnak ki belőlük, melyek élesztő- és egyéb gombákká válnak, végül penészgombává - melyek aztán újabb savakat termelnek. A savasodás következtében szervezet magából vonja ki a számára szükséges ásványi anyagokat (a magnéziumot, kalciumot, nátriumot stb.), és ez a folyamat hosszú távon betegségek kialakulásához vezethet.

Mik lehetnek az elsavasodás legfőbb tünetei?

- fejfájás

- emésztési problémák

- állandó fáradtságérzet

- narancsbőr

- színtelen, problémás arcbőr

- mellkas-fájdalom

Nézzük meg az élelmiszerek kémhatás szerinti felosztását:

Zöldségek

Nagyon lúgosító

avokádó
brokkoli
kelbimbó
sárgarépa
snidling
csemegekukorica
uborka
ehető lopótök
édeskömény

fokhagyma
különféle füvek (pl. búzafű)
zöldbab
káposzta
póréhagyma
borsófélék
paprika
burgonya
retek

cékla
vöröskáposzta
rebarbara
spenót
tök
édesburgonya
petrezselyemgyökér (fehérrépa)
vízitorma
cukkini

Savas, de lúgosító

savanyúságok
paradicsom

Enyhén lúgosító

articsóka
kelbimbó
fejes saláta
vöröshagyma
borsófélék

Aszalt gyümölcsök

Enyhén lúgosító

sárgabarack
banán
datolya
mazsola

Enyhén savasító

alma
füge
mangó
őszibarack
körte
ananász
szilva
datolya
mazsola

Babfélék és hüvelyesek

Lúgosító

szójabab
szójacsíra
fehér bab

Enyhén lúgosító

tofu
szárított borsó
lencse
vesebab

Enyhén savasító

csicseriborsó
vörös bab

Friss gyümölcsök

Enyhén lúgosító

kókuszdió
meggy
görögdinnye
banán - minél érettebb, annál savasítóbbá válik

Savas, de lúgosító

grapefruit
citrom

Enyhén savasító

alma
sárgabarack
fekete áfonya
sárgadinnye
tőzegáfonya
datolya
füge
egres

szőlő
kiwi
mango
szeder
kopasz barack (nektarin)
narancs
papaya

őszibarack
körte
ananász
szilva
málna
ribizli
eper
cseresznye
mandarin

Gabonapelyhek és kenyerek

Lúgosító

hajdina

Enyhén savasító

árpa
barna rizs
barna kenyér
köles
zabliszt
zab
rozs

tönköly
tészta (teljes kiőrlésű lisztből)
teljes kiőrlésű kenyér (élesztő nélkül)

Savasító

torták
sütemények
barna kenyér
fehér liszt
köles
tészta (fehér lisztből)
piték

búzadara
búza
fehér kenyér
rizs
élesztős kenyér

Tejtermékek

Lúgosító

friss tej
friss vaj
friss sajt
friss író
friss tejsavó
banánturmix

Enyhén lúgosító

brie sajt
szárított sajt
friss joghurt
gyümölcs turmix
pasztörizált tej
rövid ideig állt tejsavó
joghurt ital

Savasító

állott brie sajt
állott író
állott sajtok
állott tejsavó
állott joghurt
kakaó
tejszín

ultra pasztörizált tej
kefír
parmezán sajt
édesített gyümölcsjoghurt

Hús és hal

Enyhén savasító

sügér
lepényhal
máj
osztriga
csuka
lazac
pisztráng

Savasító

csirke
harcsa
tojássárgája
óriás laposhal

kagylók
belsőségek
tonhal
pulyka

Nagyon savasító

marhahús
ponty
felvágottak
rák
hering
bárányhús

homár
makréla
disznóhús
garnélarák
borjúhús
egész tojás

Vegyes ételek

Lúgosító

almaecet*
hidegen sajtolt növényi olaj
zöld fűszernövények
tengeri só
stevia
konyhasó

*az almaecet lúgosít, mivel a benne levő ecetsav egy gyenge sav, és könnyen felhasználódik. A megmaradó anyagok lúgosítóak.

Enyhén savasító

barna rizs szirup
fruktóz
melegen sajtolt növényi olajok
méz
juharszirup
nyers nádcukor
ecet

Savasító

mesterséges édesítőszerek
barnacukor
feldolgozott éltelek
konzervek
kapribogyó
hirdogénezett olajok
ketchup

disznózsír
margarin
majonéz
melasz
gombák
mustár
fehér cukor

Italok

Lúgosító

mandulatej
friss limonádé
friss zöldséglé
zöld tea
menta tea
szójatej
paradicsomlé
víz, melynek pH-ja nagyobb, mint 7

Enyhén savasító

szűrt víz
csapvíz

Savasító

sör
fekete tea
szénsavas víz
kakaó
kávé

cukrozott gyümölcslevek
forró csokoládé
likőr
szénsavas üdítőitalok
bor

Gyere és kövess a facen

Zenei mixek

Saját készítésű mixek, melyeket különös odafigyeléssel válogattam ki. Aerobik órákon tesztelve

Meghallgatom
Nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a mozgásban gazdag életmód kialakításához nem feltétlenül kell edzőterembe járni.
Sokan unalmasnak találják a konditermi edzéseket, nevetségesnek és haszontalannak az aerobik órákat. Tőlük nem várható el, hogy
a mindennapi testmozgást négy fal közé zárva valósítsák meg. Számos alternatívája létezik az edzések rendszeres kialakításának.

aerobic - fitness - aerobik - személyi edző
Kérem várjon....
Kérem várjon
Szeretnél lelkiismeret-furdalás nélkül nassolni? Ez a NASI GYŰTEMÉNY megoldást jelent számodra! Most kérem INGYEN