Ildi Fitness

Itt a várva várt PROTEIN forrás

2014.09.18. 00:00 - Blog

Aki ismer engem, tudja hogy megrögzött egészségvédő hírében állok.  
Amellett, hogy mindenkit sportolásra buzdítok, próbálok odafigyelni, hogy mindezt ne az egészsége kárára tegye.
Ezért szoktam kicsit zavarba jönni, amikor megkérdezitek tőlem, hogy milyen fehérjét ajánlok az edzések mellé. A kiegyensúlyozott táplálkozás volna ugye az első lépés, de tudjuk azt, hogy ily módon elég nehéz azt a fehérje mennyiséget bevinni, amire szüksége van az izmaidnak, ha keményen lestrapálod őket. Tehát a táplálékkiegészítés létjogosultságát én magam is elismerem. Azonban nagyon nem mindegy, hogy milyen táplálékkiegészítőt választ az ember. Sosem szoktam senkit lebeszélni a tejsavó fehérjékről, inkább csak rávilágítok, hogy mi lehet vele a gond, és én magam miért nem élek velük:


- kevésbé jó felszívódásúak, mivel nincsenek mellettük a szükséges rostok, fitonutriensek, ezért ha jobb is az aminosav profiljuk, kevesebb hasznosul belőlük
- gyakran különböző hormonokkal kezelt állatoktól származnak vizesítenek, kalciumot vonnak ki a szervezetből
- az emberek legalább 70%-a érzékeny rájuk, még azok is, akik nem tudják
- ízületi problémákat okozhatnak (térd, váll, könyök, hátfájás)
- sokakat puffasztanak, nehezebben emészthetőek
- vegánok, tej érzékenyek nem fogyaszthatják őket
- allergiás reakciót válthatnak ki
- hozzájárulnak a belek toxémiájához is.
- gyakran gyanús vagy a dobozon nem feltüntetett összetevőket is tartalmaznak
- egyes kutatások szerint máj, vese problémákat okozhatnak hosszabb távon

Tegyük fel, hogy ez eddig elfogadható, és holnaptól nem élsz a tejsavó fehérjével. És hogyan tovább? Mivel lehetne helyettesíteni?
Eddig én az Egészségházamban (http://www.ildifitness.hu/egeszseghaz) is megtalálható Okos Magos Sport formulát szedtem, valamint az Okos Magos Protein Plusz formulát. Ezek is nagyon jó termékek, de mint az élet egyéb területein, itt is törekszünk a még jobbra, még hatékonyabbra. Így született meg a Naturize barna rizs protein, amihez azért van bizalmam, mert kedves barátom, Tóth Gábor (www.tudomanyeseletmod.hu), aki az ország egyik legelismertebb táplálkozáskutatója, végigkísérte a termék fejlesztését. A Naturize óriási előnye abban rejlik, hogy valóban az van benne, ami rá van írva, azaz kizárólag prémium barna rizs fehérjepor. Magyarországon bevizsgálásra került, így a minimum 80% fehérjetartalom garantált (általában még magasabb is).
Ha megnézel egy tejsavó fehérje összetevői listát, a következőket tapasztalod:
Protein Matrix Comprised Of (Whey Protein Concentrate [Milk], Whey Protein Isolate [Milk], Calcium Caseinate [Milk], Micellar Casein [Milk], Milk Protein Isolate [Milk], And Egg Albumin [Egg]), Glutamine Peptides [Wheat], Richmix Sunflower Powder Consisting Of (Sunflower Oil, Corn Syrup Solids, Sodium Caseinate [Milk], Mono- & Diglycerides, Dipotassium Phosphate, Tricalcium Phosphate, Lecithin [Soy], And Tocopherols), Dutch Processed Cocoa Powder, Polydextrose, Natural & Artificial Flavors [Soy & Milk], Nutrisperse MCT Powder Consisting Of (Medium Chain Triglycerides, Non-Fat Dry Milk, Disodium Phosphate, And Silicon Dioxide), Cellulose Gum, Sucralose, Acesulfame Potassium, A²Zorb (Papain And Bromelain).

Kicsit sok, és valahogy ellenőrizhetetlen, nem? No nekem ezért nem volt hozzájuk soha bizalmam, bármennyire is dicsérték a kollégák, vagy vendégek.

Ha ezek után maradt még benned kétség, akkor az alábbi G.Y.I.K gyűjtemény talán eloszlatja őket:

Miért kéne nekem egyáltalán fehérjeport fogyasztanom?

Alapvetően nem kell. Ha változatos az étrended, odafigyelsz a megfelelő tápanyagok bevitelére, minőségi, egészséges élelmiszereket fogyasztasz, akkor másra nincs szükséged.

Külön fehérje por fogyasztása akkor indokolt, ha rendszeresen sportolsz és utána gyorsan, egyszerűen és teljes értékűen akarod pótolni szervezeted fehérjeigényét. Az izmok működéséhez elengedhetetlen a megfelelő fehérjebevitel, legfőképp az esszenciális aminosavak bevitele, melyek azért esszenciálisak, mert szervezeted nem képes előállítani őket, ezeket az élelmiszerekkel kell bevinned. A Naturize barna rizs fehérje por pedig élelmiszer (különleges táplálkozási célú), így tökéletesen alkalmas arra, hogy ezt a fehérjeszükségletet fedezd vele. Ha a fehérjebevitelre odafigyelsz, a teljesítményed nőni fog, az izmaid sokkal gyorsabban regenerálódnak, kevésbé lesz izomlázad, később fáradsz el, és a meglévő izomtömeged is véded.

Ha vegán vagy, akkor is javasolt a plusz fehérje bevitel, mivel pusztán növényekből igen nehéz a szükséges fehérjemennyiség megszerzése. Ha pedig az étrended mégsem kiegyensúlyozott, ha legtöbbször épp csak bekapsz valamit (csoki, keksz, pogácsa?), ha minőségi fehérjét csak alkalomszerűen eszel, akkor érdemes elgondolkodnod a fehérje kiegészítésen. Legalább egy-egy étkezés mellé fogyassz valami olyat, ami az egészséged is szolgálja. Ennek pedig a legegyszerűbb, leggyorsabb formája a fehérje turmix, a legtisztább, természetes formája pedig a Naturize barna rizs fehérje.

Persze a fehérjepor táplálék kiegészítő, így ha lehet, a napi fehérjebeviteled legalább fele szilárd táplálékból származzon.

Biztonságos a Naturize fogyasztása?

Természetesen és tökéletesen. Ez az egyik legjobb része a természetes barna rizs fehérjének, mivel teljesen hipoallergén, azaz bármilyen érzékenység esetén fogyaszthatod. Ha ehetsz rizst, akkor ezt is fogyaszthatod.

Fontos még kiemelni, hogy a Naturize végre egy olyan termék, amiben valóban az van, ami rá van írva, azaz kizárólag prémium barna rizs fehérjepor.

Hogy honnan tudjuk? Onnan, hogy Magyarországon bevizsgálásra került, így a minimum 80% fehérjetartalom garantált (általában még magasabb is). Így szemben sok fehérjeporral, amikről kiderül, hogy fele annyi sincs bennünk pl. fehérjéből, mint amit ígérnek, itt biztos lehetsz benne, hogy valóban minőségi fehérjét fogyasztasz.

A tejsavó fehérje puffasztott, eltelített, annak ellenére, hogy nem vagyok tej érzékeny. Kipróbáltam a tojásfehérje port, de az is hasonló tüntetek okozott. A Naturize nem fog ilyen problémákat okozni?

A tej és a tojás egyike a legallergénebb fehérjeforrásoknak. Általában az is érzékeny rájuk, aki nem tud róla, akinél a tünetek nem olyan súlyosak. A felsorolt tünetek egyáltalán nem ritkák, sok sportoló számol be róluk, de gyakran nem törődnek ezekkel, aminek később súlyosabb következményei is lehetnek. A Naturize viszont teljesen hipoallergén, azaz semmilyen allergiás reakciót nem vált ki, az említett mellékhatásoktól nem kell tartanod. Ha rizst fogyasztasz, akkor ezt is fogyaszthatod.

Ha nem vagyok vegán, akkor is ajánlott a Naturize fogyasztása?

Igen! Ha fogyasztasz állati eredetű fehérjéket, akkor neked kevésbé kell aggódni a megfelelő mennyiségű fehérje miatt, de jó, ha tudod, hogy az állati fehérjeforrásokkal együtt jellemzően nagy mennyiségű kalóriát is beviszel szervezetedbe. A húsok ráadásul gyakran nélkülözik az esszenciális fitonutrienseket (rostot, vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket, bélbaktériumokat), így lecsökkentik az emésztés hatékonyságát. Így számodra is célszerű a húsfogyasztás kiegészítése vagy egy részének kiváltása növényi fehérjével, egészséges, kalóriaszegény formában.

Az interneten azt olvastam, hogy csak a tejsavó a teljes értékű fehérje, csak az épít izmot, a növényi fehérjék nem. Valóban így van?

Szerencsére nem. Az igazság az, hogy a növényi fehérje is lehet teljes értékű, melyet gyakran az egyes fehérjék keverésével érnek el. A Naturize esetében azonban ez a különleges előállításának köszönhető, mely során a rizsszem mindhárom részét felhasználják a fehérjepor előállításához.

Az igaz, hogy a tejsavó biológiai értéke magasabb, és egyes aminosavakból abban van a legtöbb, csak az nem mindegy, hogy azokból mennyi szívódik fel, mennyit tud hasznosítani a szervezeted. A legtöbben nem túl jól emésztik a tejalapú fehérjéket, így beviheted a sok tápanyagot, de minek, ha úgysem hasznosul.

Az állati fehérjék általában sokkal rosszabb hatékonysággal épülnek be, mint a növényi fehérjék, mivel a növényekben a fehérje mellett ott van az összes fitonutriens is, ami a hatékony emésztéshez szükséges. Nem véletlen, hogy a Naturize nem puffaszt, nem küzd vele a gyomrod, akár egy intenzív edzés előtt is elfogyaszthatod.

A legfőbb pedig, hogy nemrég egy klinikailag elvégzett tesz során is igazolták, hogy a teljes barna rizsszemekből készülő fehérje – mint amilyen a Naturize is – a tejsavóval egyenértékű (annak ismert mellékhatásai nélkül), a kísérlet során azonos  hatást fejtett ki a teszten résztvevő sportolók körében.

De a srácok a teremben is azt mondják, hogy csak tejsavót isznak, és hát nekik 50-es a karjuk.

Ha gondolod, hallgass rájuk. De tudd, hogy pusztán fehérjeportól – legyen az tejsavó vagy rizsfehérje – még senkinek sem lett 50-es karja. A megfelelő táplálkozás fontosabb bármilyen kiegészítőnél, márpedig a profik erre kiemelten odafigyelnek. De ha továbbra is a tejsavóban hiszel, arra kérünk, hogy csak a legmegbízhatóbb márkákat válaszd, és nézz utána alaposan, hogy mi is van a dobozban. A tejsavó fogyasztásról bővebben itt olvashatsz.

Rendszeresen sportolok, de sosem szedtem fehérjeporokat. Szerintem azok tele vannak műanyaggal, meg szteroidokkal. Miben más a Naturize, miért merjem ezt fogyasztani?

Először is azért nem ennyire vészes a helyzet az ismert márkák esetében, de abszolút megértjük a félelmeid. Rengeteg, számodra ismeretlen összetevő, nagy neon dobozok, mesterséges kinézet, biztos, ami biztos, nem kockáztatsz.

A Naturize kifejlesztése mögött az egyik legfőbb szándék épp az volt, hogy legyen végre egy ellenőrzött, kizárólag egészséges összetevőkből álló fehérje por, amit bárki fogyaszthat, megspórolva a hosszas utánajárást, hogy melyik összetevő mit is jelent, melyiket biztonságos fogyasztani és melyiket nem.

Így a helyzet igen egyszerű: a Naturize kizárólag prémium minőség barna rizs fehérjeport tartalmaz. Nincsenek apró betűk, figyelmeztetések, egyéb összetevők, meglepetések. Gyerek, felnőtt, tej érzékeny, vegetáriánus, glutén érzékeny – teljesen mindegy, a Naturize-t bárki fogyaszthatja. Semmilyen adalékanyagot, édesítőt, tartósítószert, stabilizálót nem tartalmaz, tejet, mogyorót, szóját, laktózt még nyomokban sem. Így a fogyasztása teljesen biztonságos, annyira kell félned tőle, mint egy tál rizstől. Ha rizst fogyasztasz, akkor a Naturize-t is fogyaszthatod. Ráadásul ha most semmilyen plusz fehérjét nem fogyasztasz, akkor nálad lesznek a legszembeötlőbbek a pozitív változások.

Még a doboza is biztonságosabb: szemben a leggyakoribb, soha el nem tűnő PET dobozokkal, a Naturize doboza a környezetre kevésbé veszélyes, lebomló műanyagból készült.

Ha olyan jó a barna rizs fehérje, miért nem fogyasztja mindenki azt?

Egyrészt a teljes értékű barna rizs fehérje viszonylag új fejlesztés, csak pár éve létezik, szemben a tejsavókkal, melyek már 25-30 éve a piacon vannak. Másrészt sokan a mai napig hiszik, hogy egy növényi fehérje nem lehet olyan jó, mint az állati, holott ez nem minden esetben igaz.

A rizsfehérjét fogyasztók száma évente megduplázódik. Egyre többen jönnek rá, hogy mindenféle szükségtelen összetevő nélkül is meg tudják szerezni azt az extra fehérjét, amire szükségük van.  Bízunk benne, hogy ez a kérdés a jövőben egyre ritkábban fog felmerülni.

Teljesen természetes, tejes értékű fehérje, ami könnyen is emészthető, bárki által fogyasztható. Nem túl szép mindez? Hol a csapda?

Csapda az nincs. Ha mindenáron bele akarunk kötni, talán a naturálisabb íz, illetve a kicsit krétásabb állag (folyadékba keverve), ami felmerülhet, de ezek sem kellemetlenek, sőt, sokaknak kifejezetten tetszik ez a jellege. A natúr íz is hamar megszokható, de tudni kell, hogy egy ízesítetlen - ezáltal a lehető legtisztább formájú - fehérjét nem egy agyonédesített, aromázott fehérjével kell összehasonlítani (aki kóstolt már natúr tejsavót, az tudja). Ha pedig magad ízesíted (pl. gyümölccsel), vagy nem sima vízben oldod fel (hanem pl. rizstejben), akkor már az íz kérdés sem merül fel.

A nagy márkák általában miért nem árulnak növényi fehérjéket?

Először is a nagy márkák a tejsavóban hisznek, pontosabban aköré építették fel a teljes marketing kommunikációjukat, ami esetükben nem kevés pénzt jelent. Kicsit furcsa volna, ha most azzal állnának elő, hogy itt egy termék, ami legalább olyan jó, mint az eddigi termékeik, csak épp nem puffaszt, könnyebben emésztető, bárki által fogyasztható, semmilyen allergiás reakciót nem vált ki.

A másik, sokkal jelentősebb ok, hogy bár próbálják elhitetni, hogy a prémium tejsavó előállítása nagyon drága, a valóságban általánosnak mondható az 1000%-os hasznon a tejsavók esetében. Ez pedig többszöröse annak, mint amit egy növényi fehérjén meg tudnának keresni. Nem is csoda, hisz a rizsfehérje nem egy melléktermék, nem keletkezik amúgy is és egy kiló rizsfehérje előállításához 12 kg rizsre van szükség.

Ezért ha egy nagy márka ki is jön egy növényi fehérjével, akkor is azt kommunikálja, hogy az maximum a vegetáriánusoknak és a tej érzékenyeknek megoldás (őrizve a többi terméke jól felépített imidzsét), másrészt pedig ügyel arra, hogy a profitszint ne csökkenjen jelentősen. Ez pedig általában kevert és/vagy kevésbé jó minőségű fehérjék felhasználását jelenti.

Mitől jobb a Naturize, mint más, olcsóbb növényi fehérjék?

Először is meggyőződésünk, hogy jelenleg nincs nála magasabb minőségű, magasabb fehérjetartalmú, kizárólag teljes barna rizsszemekből készülő fehérje a hazai piacon. A növényi fehérjék közül kiemelkedi k a rizsfehérje, de azok gyakran fehér rizsből készülnek, rosszabb aminosav profiljuk miatt más növényi fehérjékkel kevertek, vagy pedig alacsonyabb minőségűek, alacsonyabb fehérjetartalmúak. Egy minőségi rizsfehérje esetében semmilyen idegen íz, idegen (fekete, szemcsés) anyag nem maradhat a pohár alján, miután elfogyasztottad, legalább 80%-os fehérjetartalommal rendelkezik és teljes értékű önmagában is. Mindezen szempontoknak pedig idehaza egyedül a Naturize tesz eleget.

Semmilyen állati eredetű fehérjét nem fogyasztok. A Naturize megfelelő számomra is?

Igen, a Naturize kizárólag barna rizs fehérjét tartalmaz.

Milyen az íze?

A natúr barna rizs fehérje íze semleges, ezért a legkülönbözőbb italokhoz, ételekhez is hozzáadható. Mivel nincs ízesítve és édesítve, az agyonédesített fehérjeporokhoz képest biztosan kisebb élvezeti értéket nyújt önmagában, de még így, natúr formában sem kellemetlen és hamar megszerethető. Más italokhoz keverve, gyümölcsturmixhoz adagolva, vagy rizstejbe téve (e legjobb a natúr, bio rizstej) viszont már kifejezetten ízletes ital készíthető belőle.

Ami elsőre szokatlan lehet, az a kicsit tapadósabb, „krétás” textúra, ami a magasabb rost és ásványi anyag tartalommal rendelkező rizsfehérje sajátja. Ez élettanilag kedvező tulajdonság, és csak a tejsavóhoz képest szokatlan. Ha nem sima vízben fogyasztod, valószínűleg fel sem tűnik.

Miért csak natúr ízben kapható?

Mi a teljesen természetes, édesítő-, adalék-, színezékmentes termékekben hiszünk. Nincs hosszú összetevői lista, gyanús elnevezések, ismeretlen összetevők. Ezen felül a fehérjetartalma is a natúr kivitelnek a legmagasabb (minden összetevő a fehérjéből vesz el helyet), ezt lehet a legsokoldalúbban felhasználni: édes vagy akár sós ételekhez is, fasírthoz adva, vagy gyümölcsös smoothie-ként, számtalan receptöltet találsz az ízesítéshez és ha magad ízesíted, biztos lehetsz, hogy az van benne, amit szeretnél. A közeljövőben várható a - kizárólag természetes módon - ízesített verzió megjelenése is, de ez főleg kényelmi célokat szolgál majd. Mi azt valljuk, hogy fehérjeport nem az íze miatt fogyaszt az ember, hanem a beltartalom miatt, ez esetben pedig a valódi természetesség fontosabb, mint az íz.

Mit tartalmaz a Naturize?

A NaturizeŸ ízesítetlen verziója egyetlen összetevőt, 100% prémium barna rizs fehérjeport tartalmaz. 100%-ban természetes, 100%-ban vegán.

Nem tartalmaz: tejet, tejsavót, laktózt, szóját, tojást, állati fehérjét, mogyorót, adalékanyagokat, színezéket, tartósítószert, édesítőt.  Glutén és aszpartam mentes.

100 grammra vetítve legalább 80 gramm fehérjét, gyakorlatilag nulla zsírt, nulla koleszterint és 6 gramm szénhidrátot tartalmaz. Egy adag (30g) pedig 4 gramm glutamint (a glutaminsavval együtt) és 4 gramm BCAA-t (a 3 legértékesebb aminosav fajta) tartalmaz.

Fontos megjegyezni, hogy mind a fehérjetartalom, mind pedig az aminosav profil Magyarországon a Foodanalytica Kft által bevizsgált hivatalos, valós adat! Hogy ez miért fontos? Mert egy nemrég elvégzett teszt során kiderült, hogy szinte egyik fehérjeporban sem voltak meg azok az értékek, melyek a címkén szerepeltek, de volt olyan termék is, amelyikben fele annyi fehérje sem volt, mint ami rá volt írva.

Mennyit kell fogyasztani belőle naponta?

Javasolt napi adagja 15-60 gramm, táplálkozástól, életmódtól függően. Ha intenzíven sportolsz, akár napi két adagot (2x30 grammot) is fogyaszthatsz belőle, míg vegetáriánusok számára a 15 gramm egy adagot is jelenthet. Egyszerre maximum 30 grammot fogyassz, de többtől sem lesz bajod, csak a szervezet egyszerre nem tud olyan sok fehérjét hasznosítani és felesleg kárba vész.

Mikor a legjobb fogyasztani?

Gyakorlatilag bármikor fogyasztható, akár étkezések mellé is, a fehérjetartalom növelésére. A legideálisabb azonban sportolás, edzés után közvetlenül vagy előtte 1-2 órával, illetve reggel, közvetlenül felkelés után. Ezen kívül a vacsora vagy annak egy része is kiváltható vele, ha a súlyodra is ügyelsz.

Egy doboz mennyi időre elegendő?

A kisebbik (454 grammos) kiszerelés főleg a vegánok számára ideális. Ha 15 grammot fogyasztasz naponta, akkor a kisebbik doboz is egy havi adagnak felel meg. Ha sportolsz is, vagy úgy érzed, még több fehérjére van szükséged és 30 grammot fogyasztasz naponta, akkor a nagyobbik kiszerelést ajánljuk, ami így szintén egy havi mennyiség. Persze gazdaságosabb a nagyobb kiszereléseket választani, és akkor több hónapra elegendő mennyiség is kijöhet. Mivel hosszan eltartható, akár egy zacskó rizs, így érdemes egyszerre több dobozzal is rendelni, kedvezőbb áron.

Hogy a legjobb fogyasztani?

Az egyik legnagyszerűbb benne, hogy semleges íze miatt bármilyen formában fogyasztható. A legegyszerűbb, legsemlegesebb persze ha 30 grammot 3 deci vízben elkeversz, még shaker sem kell hozzá, kanállal egy perc alatt elkeverhető.

Figyelj arra, hogy mivel rostban és ásványi anyagokban gazdag, de adalékokat, stabilizálót nem tartalmaz, bekevert állapotban könnyebben leülepszik. Vagy fogyaszd el közvetlenül bekeverés után, vagy kavard fel újra.

Ezen kívül persze bármihez hozzáadható: rizstej, mandulatej, gyümölcslé, kakaó, de akár egy tejeskávé is szóba jöhet, ha nem bírsz ellenállni a tejfogyasztásnak. Az egyik kedvenc receptünk a 3 deci natúr rizstej + 30g Naturize + fél kiskanál fajhéj. Isteni finom.

A felhasználási lehetőségeknek csak a fantáziád szab határt, pl. gyümölccsel összeturmixolva finom smoothie-t kapsz, de sokan keverik fasírthoz, vagy épp süteményekhez is. Sok esetben a liszt is teljesen kiváltható vele, például egy könnyű mandulás, asztalgyümölcsös piskótában, esetleg mellé egy kis baracklekvár. Hm. Igen, bűnöztél, de a szükséges fehérje is meg volt, nemcsak az üres szénhidrát, mint a cukrászdában. 

Gyere és kövess a facen

Zenei mixek

Saját készítésű mixek, melyeket különös odafigyeléssel válogattam ki. Aerobik órákon tesztelve

Meghallgatom
Nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a mozgásban gazdag életmód kialakításához nem feltétlenül kell edzőterembe járni.
Sokan unalmasnak találják a konditermi edzéseket, nevetségesnek és haszontalannak az aerobik órákat. Tőlük nem várható el, hogy
a mindennapi testmozgást négy fal közé zárva valósítsák meg. Számos alternatívája létezik az edzések rendszeres kialakításának.

aerobic - fitness - aerobik - személyi edző
Kérem várjon....
Kérem várjon
Szeretnél lelkiismeret-furdalás nélkül nassolni? Ez a NASI GYŰTEMÉNY megoldást jelent számodra! Most kérem INGYEN