Ildi Fitness

Az öregség nem egyenlő a betegséggel

2013.02.25. 23:00 - Blog

Sajnálatos módon, ma Magyarországon ezt a két fogalmat egy kalap alá veszik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Budapesti Közlekedési Központ által kibocsátott éves nyugdíjas bérlet fizimiskája, amin egy hajlott hátú, botra támaszkodó figura virít. Elég szomorú, hogy ezt a betegségtudatot próbálják a nyugdíjba vonult idős emberekbe sulykolni. Nem csoda hát, hogy a nyugdíjasok körében igen nagy felháborodást keltett az új bérletdizájn. Gondoljunk bele, hogy a fejlettebb országokban, amikor valaki nyugdíjba vonul, onnantól kezd el igazán élni.

Mit értek ez alatt? Olyan dolgokat valósítanak meg, amelyekre azelőtt nem volt idejük. Pl világot látnak, kirándulnak, közösségbe járnak, táncolni tanulnak, tornáznak,stb...
Sajnos a mi nagymamáink, nagypapáink legkedveltebb túraútvonalán négy kedvenc frissítő pont létezik: körzeti orvos, lottózó, posta, közért. Ebben ki is merül általában a temérdek szabadidő kihasználása. Egyfelől be lehet ezt tudni a nehéz anyagi helyzetnek, ugyanakkor sokukban az igény sem merül fel egy aktívabb, mozgalmasabb, nyüzsgőbb életvitel iránt.

Szerencsére kis hazánkban is léteznek olyan időskorúak, akik bizony sokat tesznek azért, hogy egészségük minél hosszabb ideig fennálljon. Próbálnak mozgalmas életet élni amennyire erejük, és fizikai állapotuk engedi.
Létezik egy rendkívül hatékony és számos pozitív eredményt felmutató torna, ami segít fiatalon tartani az idősebb korosztályt, és hozzájárul egészségük megőrzéséhez. Ez az ún. 3-1-2 meridián torna.

Amikor először találkoztam ezzel a tornával, kicsit mosolyogtam, kicsit kényelmetlenül éreztem magam, kicsit bolondnak tartottam saját magamat, aztán elkezdtem más szemmel körbenézni a teremben, és a következőt láttam: az átlag életkor kb. 70 év volt, a legidősebb néni már a 90. életévét taposta, és szemmel láthatóan jó bőrben leledzett. Mi több, energikusabbnak, aktívabbnak tűnt, mint sok középkorú, vagy akár fiatal, akikkel nap, mint nap találkozom. Innentől kezdve egyre jobban érdekelt, mi is valójában ez a torna, miben rejlik a gyógyító ereje, és hogyan képes ennyi idős embert karban tartani.

Beleástam hát magam a témába, és a következőket találtam róla:
A 3-1-2 tornát Kínában fejlesztette ki egy ottani közismert professzor, Zhu Zong Xiang. Kutatásai szerint a kínai egészségfelfogás az un akupunktúrás meridiánok létén alapszik. "Akupunktúra Meridiánok Biofizikája" c. több nyelvre lefordított könyvében 500 oldalon közöl bőségesen bizonyítékokat arról, hogy ezek az energiát (kínaiul: csí-t) közvetítő pályák a bőrünk alatt, a bőr és az izompólyák között húzódnak, pontosan úgy, ahogy az több ezer éves orvosi irodalmukban már szerepel.
Egészséges emberben az életenergia akadálytalanul kering, a 12 fő és a két középvonali meridiánban. Betegség állapotában a meridiánban elakad az energia. Ahhoz, hogy az egészséges állapot fenntartható legyen - tudjuk, hogy a biológiailag várható életkor ember esetében 120 év- megfelelő gyakorlással, un. " 3-1- 2" meridián-gyakorlatok végzésével kell, mintegy napi 20-30 percet szánni a saját meridiánjaink szabad energia-áramlásának biztosítására. Hogy milyen gyakorlatok ezek? A "3" arra utal, hogy három meridián-ponton akupresszúráznunk kell magunkat. Az "1" jelentése a hasunkról szól: fekvő vagy álló helyzetben hasi légzést kell naponta végezni. Végül a "2" a lábaink erejének a próbája: fizikai mozgás, akár helyben guggolás végzése is naponta szükséges.

Ez a torna csak egy megoldás a sok közül, hogyan tudjuk magunkat fiatalon tartani, és hogyan érjük el, hogy az unokánkat ne csak nézzük, miközben játszik, hanem aktívan részt is vegyünk a játékban.
Hatalmas előnye még a tornának, hogy az ország egyre több pontján tartják már, ráadásul ingyen. Így az szűkös anyagi helyzet sem lehet kifogás többé!

Kedves bácsik, és nénik! Tessék kezetekbe venni saját sorsotokat, és tegyetek azért, hogy minél tovább élvezhessétek a nyugdíjas éveket egészségben, boldogságban. Ne hagyjátok, hogy társadalmunk belétek nevelje azt, hogy ha már nem dolgoztok, akkor legyetek betegek, és éljetek fájdalmakkal, lehetőleg minél rövidebb ideig. Ez nem törvényszerű, csak abban az esetben, ha ezt elhiszitek, és ennek megfelelően élitek nyugdíjas éveiteket.

Amennyiben kedvet kaptatok egy kis mozgáshoz, akkor gyertek el, próbáljátok ki az általam vezetett senior tornát (amely tartalmazza a fent említett meridián torna egyes elemeit). Részletes tájékoztatást itt tudtok kérni. 

Gyere és kövess a facen

Zenei mixek

Saját készítésű mixek, melyeket különös odafigyeléssel válogattam ki. Aerobik órákon tesztelve

Meghallgatom
Nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a mozgásban gazdag életmód kialakításához nem feltétlenül kell edzőterembe járni.
Sokan unalmasnak találják a konditermi edzéseket, nevetségesnek és haszontalannak az aerobik órákat. Tőlük nem várható el, hogy
a mindennapi testmozgást négy fal közé zárva valósítsák meg. Számos alternatívája létezik az edzések rendszeres kialakításának.

aerobic - fitness - aerobik - személyi edző
Kérem várjon....
Kérem várjon
Szeretnél lelkiismeret-furdalás nélkül nassolni? Ez a NASI GYŰTEMÉNY megoldást jelent számodra! Most kérem INGYEN