Ildi Fitness

A több néha kevesebb

2013.04.26. 00:00 - Blog

A cím nem elírás, hanem a helytelen táplálkozás buktatóira világít rá.

Biztosan sokszor hallottad már ismerőseidtől, barátaidtól (azért nem hozlak fel Téged példának, mert Te tuti nem követed el ezeket a hibákat ;-) ), hogy „képzeld tök jó, mert reggel felkelek, nem vagyok éhes, és egészen délután 1-2-ig kibírom, hogy ne egyek”. Aranyosak, mert még büszkék is erre, és azt gondolják, hogy ez nagyszerű módszer a zsírpárnák elkerülése érdekében, mivel megspórolnak egy alkalmat, amikor kalóriával terhelik szervezetüket. Mellette persze panaszkodnak, hogy itt egy kis felesleg, jön a nyár, le kéne adni pár kg-ot, de valahogy mégsem jutnak egyről a kettőre sokszor még akkor sem, ha elkezdenek mozogni.

Miért lehet ez?

Azért, mert egy ún. „túlélőprogram” működik a testükben, ami egy rendkívül lassú anyagcserét idéz elő. Ez a lelassult anyagcsere azt eredményezi, hogy többlet zsír fog megjelenni a test különböző részein, és egészen addig, amíg ezt a „túlélőprogramot” ki nem kapcsoljuk, előáll egy fogyási képtelenség. Tehát ha az illető egészen keveset is eszik, és ezt még meg is spékeli azzal, hogy az étkezések között többet vár, mint 4-5 óra, akkor is hízni fog, de legalábbis alig fog tudni fogyni.

A továbbiakban 4 nagyon súlyos táplálkozási hibát fogok megosztani Veletek, amelyeket legtöbbször elkövetnek az emberek. Ha ezeket a hibákat 7-10 napon át fent tartjuk, akkor kapcsol be az a bizonyos „túlélőprogram”, ami megakadályozza a látványos, és eredményes fogyást.

1)      Szervezet alapanyagcseréjéhez szükséges kalória mennyiség alatti étkezés

Ennek kiszámítására van egy táblázat, amivel nem terhelnélek Titeket, de annyit elárulok, hogy az 1200-1500 kalóriás diéták felejtősek, hiszen e körül, vagy e felett van egy felnőtt ember alapanyagcseréje, ami azt jelenti, hogy ha egy ágyban fekszel egész nap, és nézel magad elé, ezt a mennyiséget akkor is meg kell enned.

2)      Nem megfelelő étkezési gyakoriság

Minden étkezés kiváltja egy következő étkezés igényét az anyagcsere gyorsulásának irányába. Ebből tudja a szervezeted, hogy nem kell raktároznia. Ezért olvashatjátok mindenhol, hogy 2-3 óránként enni kell, tehát minimum a napi 5x étkezésnek MEG KELL LENNIE. Ha azt érzed, hogy képtelen vagy enni reggel, ne örülj ennek, mert ez azt jelenti, hogy az anyagcseréd lassú. Ilyenkor 3-4 napig erőltess le pár falatot a torkodon, és meglátod, az 5. nap már éhesen ébredsz.

 

3)      Nem megfelelő tápanyagarány

Létezik három fő makro tápanyag, amelyekről azt kell tudni, hogy az egyik nem pótolja a másikat: szénhidrát, fehérje, zsír.

Sokan úgy vélik, hogy a szénhidrát egy ősellenség, ami csak arra jó, hogy meghízzunk tőle. Nos, ez egy tévhit. A szénhidrát ugyanis a legfontosabb energiaforrásunk, a testi sejtek 90%-a csak ezekből tud energiát nyerni. A szénhidrát szegény diétának az az átka, hogy pár kg látszatfogyás után bekapcsol a „túlélőprogram”, amiről a cikk elején szó volt. Az étkezések minimum fele szénhidrát kell, hogy legyen. Szénhidrátokból is létezik jó, és rossz választás. Az egyszerű szénhidrátokat kerüljétek (finomított liszt, cukor), az összetett szénhidrátokat (teljes kiőrlésű pékáru, hüvelyesek, élelmi rostok) viszont fogyasszátok napi rendszerességgel, megfelelő mennyiségben.
Biztosan hallottatok már teljesen zsírmentes diétáról is. Nos, ez sem jó. Az étkezések max. 30%-a lehet zsír. Ebből is max. 10 % lehet telített zsírsav (állati eredetű zsiradék)  a maradék 20% pedig egyszeresen telítetlen (olajos magvak), vagy többszörösen telítetlen (tengeri hal, olíva).
A fehérje bevitel max. 20-25 % lehet, de ez már kimondott testépítők esetében. Egyébként kb 12-15 %.

 

4)      Rendszertelen táplálkozás

Ennek következtében is lassul az anyagcsere. Próbálj meg mindennap nagyjából ugyanakkor étkezni, és meglátod, milyen jó hatással lesz az anyagcserédre.

 

Összegezve tehát, ha ezt a 4 pontot komolyan veszed, és odafigyelsz rá, akkor sokkal látványosabban fogod eltüntetni a zsírpárnákat.

Ami nagyon fontos, hogy ha eddig azt a bizonyos 1200-1500 kcal-t etted, és megértetted, hogy ez kevés, ne egyik napról a másikra duplázd meg a kcal bevitelt, még akkor sem, ha rendszeresen mozogsz. Szép fokozatosan emeld a kalória adagot arra a szintre, ami az átlagos napi energia szükségleted.

Gyere és kövess a facen

Zenei mixek

Saját készítésű mixek, melyeket különös odafigyeléssel válogattam ki. Aerobik órákon tesztelve

Meghallgatom
Nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a mozgásban gazdag életmód kialakításához nem feltétlenül kell edzőterembe járni.
Sokan unalmasnak találják a konditermi edzéseket, nevetségesnek és haszontalannak az aerobik órákat. Tőlük nem várható el, hogy
a mindennapi testmozgást négy fal közé zárva valósítsák meg. Számos alternatívája létezik az edzések rendszeres kialakításának.

aerobic - fitness - aerobik - személyi edző
Kérem várjon....
Kérem várjon
Szeretnél lelkiismeret-furdalás nélkül nassolni? Ez a NASI GYŰTEMÉNY megoldást jelent számodra! Most kérem INGYEN