Ildi Fitness

KELL-E IZOMLÁZ AHHOZ, HOGY NÖVEKEDJEN AZ IZOM?

2017.09.14. 13:28 - Blog

Ez a kérdés leginkább azokat foglalkoztatja, akik rendszeresen végeznek erősítő edzéseket.

Az átlag emberek, akiknek az életükben soha nem játszott központi szerepet a sport, általában nem szokták szeretni az érzést, amikor éppen izomláz gyötri testüket. 
Kényelmetlennek tartják, és alig várják, hogy elmúljon, mert megnehezíti a mozgásukat a mindennapokban.

Az igazi sportemberek, akik gyerek koruk óta nyomják a kemény edzéseket, vagy akár felnőtt korban kattannak rá a rendszeres sportra, imádják ezt az érzést.

Miért?

Azért, mert tudod, hogy előző nap keményen odatetted magad az edzésen, nem lazsáltál, és érzed minden porcikádat.

Mi történik az izmainkkal egy-egy ilyen edzésen?

Egyes tudományos álláspont azt mondja, hogy sérülnek az izomrostok, sokan pedig azt állítják, hogy nem az izomrostok, hanem a kötőszövet sérül, ami körbeveszi az izomrostokat.
EGY BIZTOS: ezeknek a sérült szöveteknek a helyreállítása, regenerálódása tulajdonképpen az izomtömeg  növekedés. Ettől leszel nagyobb és erősebb.

Ahhoz, hogy izomtömegünk növekedjen, a következő szabályokat érdemes követni:

- progresszív terhelés

- "anyagcsere serkentés"

- excentrikus izommunka

Ezek csak első olvasásra tűnhetnek bonyolultnak, nézzük meg pontosan melyik mit jelent.

Progresszív terhelés

Igaz, hogy a súlyok méretét időről időre növelni kell, ezáltal fognak fejlődni izmaid, viszont a végtelenségig nem tudjuk ezt megtenni, mert egy idő után a minőség rovására megy, és könnyebben lesérülhetünk.

Anyagcsere serkentés

Amikor izommunkát végzünk, akkor bomlástermékek ( pl. tejsav)kezdenek el termelődni a testben, minél több ismétlést végzünk, annál több bomlástermék szabadul fel. Ezért van az, hogy ilyenkor vissza kell venni a súlyból, és nagyon sok ismétlést kell végezni (be kell durrantani az izmokat) bukásig.
Ilyenkor szokott az lenni, hogy ha nem áll feletted egy edző, akkor hajlamos vagy letenni még azelőtt, hogy az egész gyakorlatnak értelme lenne. Amikor elkezd égni, fájni, onnantól kezdve kell még kb 5-öt belenyomni.

Excentrikus izommunka

Negatív szakasznak is hívják, amit nagyon sokan elhagynak az edzés során. Ennek egyik legszembetűnőbb jele, amikor hallasz egy óriási nagy puffanást a teremben. Na ott tuti nem figyeltek a negatív szakaszra, pedig ez az, ami leginkább előidézi az izomlázat.
Semmi más dolgod nincsen, mint hogy lassan, kontrolláltan végezd a gyakorlatot, gondosan ügyelve a fékező (excentrikus) mozdulatra. Ugyanis ezzel okozol mechanikai sérülést az izomban, sokkal nagyobbat, mint az előző két módszerrel.

Láthatod tehát, hogy nem csak akkor növekednek izmaid, ha brutális izomláz gyötör minden edzés után, hiszen akkor pl. az olimpiai súlyemelőknek sem lenne olyan brutális izomzata, akik nagyrészt koncentrikus izommunkát végeznek.

Azt viszont látni kell, hogy az izomláz nem minden a fejlődés szempontjából. Ha nem adod meg a szervezetednek azt, amire szüksége van, akkor képtelen lesz fejlődni.

Mire gondolok?

- megfelelő mennyiségű fehérje

- megfelelő mennyiségű alvás

- elegendő folyadékbevitel

- elegendő idő a regenerálódásra

Az izomláz tehát ne legyen cél az edzéseiden.
Ha van,  az sem baj, akkor az azt jelenti, hogy jobban odafigyeltél az excentrikus izommunkára, illetve többet voltál anaerob zónában. 

Gyere és kövess a facen

Zenei mixek

Saját készítésű mixek, melyeket különös odafigyeléssel válogattam ki. Aerobik órákon tesztelve

Meghallgatom
Nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a mozgásban gazdag életmód kialakításához nem feltétlenül kell edzőterembe járni.
Sokan unalmasnak találják a konditermi edzéseket, nevetségesnek és haszontalannak az aerobik órákat. Tőlük nem várható el, hogy
a mindennapi testmozgást négy fal közé zárva valósítsák meg. Számos alternatívája létezik az edzések rendszeres kialakításának.

aerobic - fitness - aerobik - személyi edző
Kérem várjon....
Kérem várjon
Szeretnél lelkiismeret-furdalás nélkül nassolni? Ez a NASI GYŰTEMÉNY megoldást jelent számodra! Most kérem INGYEN