Létezik egy makrotápanyag, ami az utóbbi években, évtizedekben igazi ellenséggé nőtte ki magát, és ahelyett hogy egy fontos- energiát adó- tápanyagforrásként tekintenénk rá, őt okoljuk a nyugati civilizáció elhízással kapcsolatos problémáiért, ezért fogyasztását igyekszünk minimalizálni.
Ez a hírhedt makrotápanyag, a szénhidrát, melynek tisztán 1 g-ja mindössze 4.2 kalóriát jelent.
Akkor mégis mi lehet vele a probléma?
Hétköznapi megfogalmazásban a szénhidrátok jelentik a szervezet számára legkönnyebben felhasználható üzemanyagot, tehát ha van elérhető szénhidrát, akkor a szervezet ehhez fog nyúlni, akár magas intenzitású edzésmunkához, akár házimunkához vagy egész napos számítógépnél üléshez szükséges az energia. Amennyiben a szénhidrátforrás kimerült, a szervezet a zsírraktárakhoz fordul további energiáért.
Az első, és alapvető félreértés abból adódik, hogy ha több kalóriát fogyasztunk, mint amennyire szervezetünknek szüksége van, akkor a felesleg zsír formájában fog lerakódni függetlenül attól, hogy fehérjéből, szénhidrátból vagy zsírból származott -e.
A szénhidrátból meglehetősen könnyű túl sokat fogyasztani különösen akkor, ha olyan tápanyagszegény változatokra gondolunk, mint az üdítőitalok, édességek, péksütemények. Egészen hasonló a helyzet a zsírdús pékárukkal, egyéb termékekkel is. Habár a zsírok több kalóriát jelentenek, a legtöbb magas zsírtartalmú élelmiszer hosszabb ideig okoz teltségérzetet. A zsír hosszabb ideig tartózkodik a tápcsatornában, így lelassítja az emésztés során a többi tápanyag felszívódását. A fehérje kalóriatartalma hasonló a szénhidrátéhoz, ám a fehérjéket tartalmazó ételeket ( pl. csirkehús, zsírszegény joghurt, halak) lassabban bontja le a szervezet, ezért tovább érezzük magunkat jóllakottnak. Ez a titka az Atkins- és paleo diéták sikerének. A Robert Atkins által kidolgozott diéta egy jellemzóen alacsony szénhidrátfogyasztásra épülő étrend, amely magas zsír- és fehérjetartalmú ételek fogyasztását javasolja, beleértve a tejszínt, vajat, húsokat.
Ha egyes élelemiszercsoportokat kiiktatunk egy étrendből, azzal csökken az összes energiabevitel is, különösen, ha a kihagyott élelmiszereket nehéz pótolni. Pl. az Atkins-diéta megkezdése előtt jellemző étkezés lehet egy adag csirke, héjában sült burgonya és párolt zöldség. A diéta során azonban csak a csirkét és a zöldséget eheted meg, így anélkül, hogy célod lett volna, máris 200 kalóriával csökkent az aznapi beviteled. Ennek a példának nincs sok köze a szénhidrát kerüléséhez, sokkal inkább az energiabevitel csökkentéséhez.
Ha Te sportolsz, és fogyás céljából csökkenteni akarod az energiabeviteledet, kulcsfontosságú, hogy ne veszíts izmot, hiszen ez negatívan befolyásolná a teljesítményedet. Ilyem esetben a fehérjebevitel növelése hatékony módszer, mert ez biztosítja a jóllakottság érzését, hiszen a fehérje jól telít, és megelőzi az izmok leépítését az energia-és fehérjeigény fedezése miatt, ezáltal megmarad az izomtömeg, amely pedig megelőzi az anyagcsere lelassulását. Ez utóbbi gyakori következménye az alacsony kalóriabevitelre épülő diétáknak.
Én soha nem szoktam javasolni a szénhidrát elhagyását, inkább csak csökkentését, és gondos megválogatását. Tehát az egyszerű szénhidrátok helyett válasszuk az összetett szénhidrátokat, melyek lasssabban szívódnak fel, ezáltal tovább biztosítják az energiát.