Ildi Fitness

MENNYISÉG HELYETT TÖREKEDJ A MINŐSÉGRE

2016.12.07. 11:33 - Blog

A fitness terem és az ott látottak sokszor felérnek egy kisebb fajta csodával, és nehezen tudom eldönteni, hogy tragédia, vagy komédia, amit látok.
Még a mai napig él sokakban az a téves gondolat, hogy a hasizmokat akkor tudja a legkeményebben edzeni, ha minél több felülést végez.

Tegyük fel, hogy a felülés jó választás, ha erősíteni szeretnénk hasizmainkat (egyébként nem az, sőt, kifejezetten ártalmas az ágyéki gerincszakaszra nézve, de ne szaladjunk ennyire előre).
Ha már mindenképpen ehhez a módszerhez nyúlunk, akkor legalább ne tetézzük a bajt azzal, hogy rángatózva, szinte versenyezve az órával emelgetjük felsőtestünket, mindeközben nyírbálva az alsó háti szakasz porckorongjait.

Ilyenkor véletlenül sem a hasizmok dolgoznak, hanem a csípőhorpasz izom, amely - eredése és tapadása okán- összehúzódásával igen nagy kompressziós hatást fejt ki az ágyéki csigolyákra.
Ez azért probléma, mert a csigolyákban lévő porckorongok a nagy nyomás hatására veszíteni fognak folydéktartalmukból, amely így a porckorong lelapulásához vezet. Ha pedig nincs meg a normál magassága a porckorongoknak, akkor a csigolyák közötti izületek szépen lassan elkezdenek kikopni, és instabillá válni.

Tovább fokozhatja ezt a hatást, ha mindezt negatív testhelyzetben (döntött padon) végezzük, és még súlyt is veszünk kezünkbe.

Preventív és modern szemléletű edzésprogramokban már nem szerepel a teljes felülés semmilyen formája, hiszen rengeteg más gyakorlattal tudunk a hasizmainknak kemény terhelést adni úgy, hogy közben kíméljük ágyéki gerincünket.

A másik minőségi-mennyiségi kérdés a súlyok emelgetésénél jön elő.

Attól, hogy az egykezes súlyzókat rángatjuk szép, szabályos karhajlítás helyett, még nem biztos, hogy a bicepszünk olyan lesz, amilyenre vágyunk. Roppant egyszerű oka van ennek: Nem azt a mozgást végzi bicepszünk, ami a funkciója. Nincs ideje megfeszülni, és nem a teljes mozgástartományban dolgozik. Cserébe viszton az ízületeink segítenek végrehajtani a helytelen mozdulatot, aminek megint sérülés, vagy hosszabb távon kopás, esetleg sérv lesz az eredménye.

Nem attól vagy menő, hogy minél gyorsabban tudsz megemelni minél nagyobb súlyt. Épp ellenkezőleg.

Próbáld ki, hogy egy-egy gyakorlatot úgy végzel el, mintha lassított felvétel lenne. Én sokszor szoktam szivatni így a vendégeimet, hogy pl. a fekvőtámaszok sebességét, ütemét én diktálom. De ugyanezt ki lehet próbálni a guggolással is.
Észre fogod venni, hogy ugyan kevesebbet tudsz megcsinálni, de az a kevés sokkal többet fog érni, sokkal jobban fogsz fejlődni.

A mennyiség nem lényeg hidd el, törekedj a minőségre, és az eredmény garantált!

Gyere és kövess a facen

Zenei mixek

Saját készítésű mixek, melyeket különös odafigyeléssel válogattam ki. Aerobik órákon tesztelve

Meghallgatom
Nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a mozgásban gazdag életmód kialakításához nem feltétlenül kell edzőterembe járni.
Sokan unalmasnak találják a konditermi edzéseket, nevetségesnek és haszontalannak az aerobik órákat. Tőlük nem várható el, hogy
a mindennapi testmozgást négy fal közé zárva valósítsák meg. Számos alternatívája létezik az edzések rendszeres kialakításának.

aerobic - fitness - aerobik - személyi edző
Kérem várjon....
Kérem várjon
Szeretnél lelkiismeret-furdalás nélkül nassolni? Ez a NASI GYŰTEMÉNY megoldást jelent számodra! Most kérem INGYEN